Januari, 2025

Årets första månad är snart passerad och vi är igång med 2025 på riktigt. På styrelsemötet i december antog styrelsen verksamhetsplanen för 2025. Verksamhetsplanen ska leda kansliets arbete och hjälpa till att fokusera på medlemsnytta.

IF ska i sina aktiviteter ha medlemsnytta som huvudfokus. Strategin för 2025 är medlemmarnas kompetensförflyttning. Med kompetensförflyttning syftar vi på att synliggöra medlemmarnas kompetens inom teknisk isolering och medventengöra detta så att det tas hänsyn till teknisk isolering tidigt i projekteringsfasen. På så sätt synliggör vi betydelsen för rätt isolering och dimensionering. Detta medför att medlemsföretagen skapar energieffektivisering och lönsamheten i investeringar i teknisk isolering för sina kunder.

IF har tio verksamhetsområden att arbeta med under 2025.

  • Medlemsaktiviteter
  • Isoleringsbranschen
  • Opinion och påverkan
  • Kompetensutveckling
  • Kommunikation
  • Projekt
  • Medlemsförmåner
  • Styrelsearbete
  • Administration
  • Framtidsspaningar

Medlemsaktiviteter

Inom första området handlar det om att genomföra medlemsaktiviteter som bidrar med medlemsnytta och som ni som medlemmar efterfrågar. Innehåll och upplägg ska vara effektiva och intressanta för er som medlemmar. Återkom gärna till mig med förslag och tankar på vad som är viktigt för er och era företag.

Planen är att vi genomför följande aktiviteter under 2025:

  • IF-Dagen med årsmöte och IF-Mässan den 11 april i Stockholm
  • Tre regionmöten med möjlighet till fysisk och digital närvaro till hösten
  • Medlemsbesök ska ske kontinuerligt under året
  • Medlemsrekrytering för att stärka branschen och IF
  • Förenings styrgrupper inom VVS och industri för att kunna lyfta och påverka i frågor som berör teknisk isolering

Med detta hoppas jag att kansliets synlighet och kommunikation till er medlemmar ska öka. Samtidigt hoppas jag att IF synliggörs bland era medarbetare och att vi tillsammans kan utveckla isoleringsbranschen.

Kompetensutveckling

Ett område som jag i samtal med medlemmar ofta återkommer till att kompetensutvecklingen. Ni har säkert inte missat hur imponerad jag är över att IF har en så utvecklad utbildning som IF-Skolan. Det ska vi ta vara på och fortsätta utveckla. Genom IF-Skolan höjer vi branschens kompetens. Samtidigt är det viktig att utbildningen är relevant för de som går den. Vi har också att ta hänsyn till Skolverkets och Myndighetens för Yrkeshögskolans krav på utbildningen, vilket sätter ramarna för hur pragmatiska vi kan vara.

Vid årskiftet förändrades reglerna för hur vi validerar de som varit yrkesverksamma länge men som inte är certifierade VVS-isolerare eller Isoleringsplåtslagare. Här arbetar vi tillsammans med VVS-Branschens Yrkesnämnd. Titta gärna in på https://vvsyn.se/valideringisolering.

Vi behöver också inom IF arbeta med samverkan med andra utbildningsanordnare och aktörer inom utbildning för att medvetengöra branschens behov av medarbetare.

Vi behöver också marknadsföra och kommunicera Branschstandard Teknisk Isolering, BTI. Genom BTI:n har vi ett verktyg som höjer förståelsen för isoleringsbranschens betydelse för energieffektivisering och klimatpåverkan. Det finns en kännedom om BTI:s men den behöver bli bättre och vi behöver också höja förståelsen för den och hur projektörer kan använda den för att redan i planeringsstadiet få in rätt dimensionering av teknisk isolering.

SeQF 2025 för isolering

Från och med 2025.01.01 så kommer nya lärlingar att omfattas av den nya teoriutbildningen som följer Skolverkets nya kompetenser för isolerings-yrken i enlighet med SeQF 2025.

SeQF är en svenskt referensram för kvalifikationer för livslångt lärande, som hjälper till att översätta olika kompetenser både i Sverige och utomlands. En viss SeQF-nivå speglar en viss nivå på kompetens. För isolering har vi en SeQF 4, vilket motsvarar en gymnasial examen. Detta ska hjälp er att bedöma vilken utbildningsnivå en person som ni eventuellt tänker rekrytera har.

IF:s kalender

  • Den 29 januari träffas Styrgruppen – VVS för ett uppstartsmöte
  • Den 30 januari träffas Styrgruppen – Industri för ett upsptartsmöte
  • Den 4 februari har valberedningen möte
  • Den 4 februari har styrelsen styrelsemöte
  • Den 7 februari är det sista lunchwebbinariet i projektet Plats före Installationer – läs mer på https://sakervatten.se/seminarier/7-februari/
  • Den 4 april är det sista dagen att anmäla ärende till årsmötet
  • Den 11 april är det IF-Dagen med IF-Mässa och årsmöte – läs mer på https://tekniskisolering.se/if-dagen-2025/

Avslutningsvis vill jag påminna att det är tillsammans som vi utvecklar isoleringsbranshen. Kontakta mig gärna för inspel, förslag eller för att boka ett besök för att prata mer om isolering och föreningen.

Väl mött!

Pär | Tel. 0722-233428 | E-post par.bonnestig@tekniskisolering.se

Pärs Nyårskrönika – december 2024

Snart går 2024 över i 2025. Det har för min del varit ett otroligt roligt och utvecklande år, fullt med möjligheter och utmaningar. Jag fick möjligheten att börja i ett vårfagert Stockholm och nu avslutar vi året i regn och rusk, med önskan om en vit jul, en grön gran med kulörta julgranskulor och gnistrande ljus.

Jag har under de sju månader som jag har varit på Isoleringsfirmornas förening, lärt mig att teknisk isolering verkligen är tekniskt. För mig innebär det, att det som ni medlemmar dagligen levererar värde och skapar nytta som inget modernt samhälle kan vara utan. Det pågår några verkligt stora projekt som ska bli en del av den klimatomställning som vi är inne i, främst i Norrland. Några av dessa projekt har under hösten blivit lite ”kantstötta”. Vad som än händer med dessa projekt så kommer det säkert framöver lösa sig på ett eller annat sätt. Kanske det endast handlar om vad det ska kosta och hur lång tid det kommer att ta. Isoleringsbranschen däremot har alltid levererat energieffektiva tjänster kostnadseffektivt. Det innebär att det som ni levererar alltid handlat om att vara en del av klimatomställningen. Branschen levererar de lågt hängande frukterna när det kommer till energieffektivisering, och det ska vi arbeta vidare på.

Det andra jag har lärt mig, är att isolering är ett hantverk på två nivåer. På den ena nivån har vi utförandet som kräver sin man och kvinna. Att isolera handlar verkligen om att arbeta med både huvudet och händerna. Själv stod jag nästan två timmar och skar cellgummislang, innan jag fick kanter som faktiskt gick att limma. Den andra nivån handlar om att tekniskt projektera och optimera isoleringen, så att byggnaden får så låg energiåtgång som möjligt, samtidigt som det också är kostnadseffektivt. Dessa två delar av isoleringen skapar förutsättningar för branschen att vara en del av klimatomställningen, höja statusen samt ge riktigt bra förutsättning för kompetensutveckling och rekrytering.

En stor del av min tid har under dessa månader har även handlat om att sätt mig in i den verksamhet som föreningen bedriver. Det är väldigt mycket och det är otroligt bra saker som har skapats. Vår största verksamhet är naturligtvis IF-skolan. Det är en fantastisk verksamhet och jag är djupt imponerad av hur skolan har byggts upp. Att en relativt liten bransch och förening kan driva en skola på det här sättet är djupt imponerande. IF-skolan har 66 digitala kurser, ambulerar runt på fyra av medlemmarnas verkstäder och vi har möjlighet att utbilda 160 lärlingar per år. Under 2024 har vi haft 134 lärlingar inne på utbildningen. Matthias och Stefan gör ett otroligt arbete med IF-skolan.

Vi ska även vara stolta över det arbete som har gjort med Branschstandard Teknisk Isolering, BTI. Här har branschen tagit ansvar och detta ser jag kommer att underlätta kommunikationen när det kommer den nya BBR:n samt AMA VVS & Kyla. Det kommer dock fortsatt vara viktigt att vi tillsammans för fram BTI:n och att den verkligen blir en naturlig standard inom teknisk isolering, som projektörer, arkitekter och vara kunder använder sig av.

Isoleringsfirmornas förening har även en rätt omfattande administration och föreningen en stor trygghet i Cecilia som hjälper oss med ekonomin och som ger mig stöd i mitt arbete. Jag också behöver lära mig och fundera på hur vi utökar vårt medlemsantal. Med fler medlemmar kan vi tydligare och starkare utgöra isoleringsbranschens röst, och visa på att branschen verkligen bidrar till ett modernt samhälles utveckling.

Om ni skulle fråga mig om jag har haft roligt, blir svaret:

Jag har fått göra en s-böj i plåt, besökt Ödesmål, som jag inte visste ens fanns, blivit otroligt varmt bemött av medlemmar som jag aldrig träffat förr, men som det känns som vi alltid känt varandra, haft otroligt många samtal till Svenskt Näringslivs IT-support, fått ta fram en verksamhetsplan och planera föreningens verksamhet 2025, spenderat otaliga timmar på tåg, vi är ju en energibransch så vi reser energieffektiv, varit med och tagit fram webbinarier, samarbetat med Installatörsföretagen, Svensk Ventilation och Säker Vatten, lärt känna Swedisol, VVS-YN, EiiF och många fler organisationer.

Precis som det arbete som ni som medlemmar utför, där ingen dag är sig lik, är ingen av mina dagar sig lika. Det är otroligt utvecklande och jag ser verkligen fram emot att vi tillsammans ska lyfta isoleringsbranschen än mer än vad som redan är gjort.

Så är svaret och jag har roligt så är det tveklöst ja, och mer kul kommer det att bli. Jag hoppas att ni kommer att få ta del av mer av föreningens verksamhet på årsmötet den 11 april i ett vårfagert Stockholm.

Väl mött!

Pär | Tel. 0722-233428 | E-post par.bonnestig@tekniskisolering.se