[et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

<< Tillbaka

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Bild” src=”https://tekniskisolering.se/wp-content/uploads/2015/11/lotta_bangens_1.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Vem är ansvarig för att beräkningarna görs?

Lotta Bångens, teknikkonsult och vd för Energieffektiviseringsföretagen, konstaterade tillsammans med dagens moderator Anneli Kouthoofd, vd för Isoleringsfirmornas Förening, att den tekniska isoleringen borde ticka högt, blinka och göra annat väsen av sig för att vi ska komma ihåg att den är där och gör nytta hela tiden.

Beräkna isolering som telefonabonnemang
Isoleringen sparar energi och pengar. Men, det är förutsatt att isoleringen är rätt beräknad. Lotta ställde två frågor: Vem är ansvarig för att beräkningarna görs. Är det fastighetsägaren, VVS-installatören, konsulten eller kanske isolerföretaget? Denna fråga lämnades obesvarad som en tankeställare att ta med sig vidare. Den andra frågan löd: Hur bör teknisk isolering beräknas? Hon besvarade den direkt med en genomgång av ett enkelt kalkylprogram. För att förtydliga vikten av att beräkna och göra det ur ett långsiktigt perspektiv drog Lotta paralleller till köp av telefon och abonnemang. Låg inköpskostnad och hög månadskostnad kontra hög inköpskostnad och låg månadskostnad. Hon framhöll att en byggnad står i minst 50 år och att man därmed måste ta hänsyn till flera års driftskostnader.

Lotta visade också ett exempel från Hammarby sjöstad, vilket tydligt visade varför man bör följa upp kraven för ventilation:
Driftkostnaderna för luftbehandlingsaggregat blev högre än förväntat. Enligt prestandamätningar uppmättes specifik fläkteffekt – SFP till 3,2 kW/m3/s vilket ska jämföras med kravet i programhandling på 1,5 kW/m3/s.

Luftflödena var obalanserade. Ett tillkommande aggregat för köksventilation under byggprocessen angavs som en trolig orsak till denna obalans. I en beräkning utförd av aggregatleverantören ger denna obalans en temperaturverkningsgrad på 64 % istället för 80 % enligt programkrav.

Driftkostnaderna för el till fläktar och uppvärmning av ventilationsluften har därmed ökat med ca 110 000 kr per år.

Räknat på 20 års livslängd resulterar det i en total ökning av energikostnaderna om 1 760 000 kr. En helt onödig kostnad som skulle kunna undvikas om vi var bättre på att följa upp krav genom hela byggprocessen.

Så räknar du hem den tekniska isoleringen!

Vad du behöver veta för att göra jämförelsen:

  • Kostnader för isoleringsmaterial och arbete
  • Byggnadens beräknade livslängd, i antal år (oftast mer än 50 år)
  • Räntan, med hänsyn till index
  • Energipris (idag och utveckling)
  • Värmeförlust
  • Andel förlust (den del av värmeförlusten som kommer byggnaden till godo)

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Bild” src=”https://tekniskisolering.se/wp-content/uploads/2015/11/Skärmavbild-2015-11-24-kl.-18.01.08.png” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”on” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” url=”https://tekniskisolering.se/wp-content/uploads/2015/11/LCC-VVS-isolering-med-exempel-Kalkyl-med-exempel2.pdf”] [/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Se exempel från kalkylen som Lotta presenterade på VIVE2015. Kalkylen lanseras komplett nästa år. Synpunkter tas gärna emot, maila anneli.kouthoofd@vvsforetagen.se.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]